Ako presvedčiť personalistov

Ako presvedčiť personalistov s dierami v životopise?

 

Prerušené vzdelanie alebo časté zmeny zamestnaní. Prerušenia v životopise nie sú ničím výnimočným a už vôbec žiadnou drámou. Pár pravidiel pre uchádzačov s čiernymi bodmi.

 

 

  Prerušené vzdelanie alebo časté zmeny zamestnaní. Prerušenia v životopise nie sú ničím výnimočným a už vôbec žiadnou drámou. Pár pravidiel pre uchádzačov s čiernymi bodmi.

 

 Prerušené štúdium, voľno, čierna diera v životopise? To  nevyzerá celkom dobre. No nie všetci majú za sebou klasickú priamočiaru kariéru. Personalisti v týchto prípadoch hovoria o záplatovej biografii, ak je cesta nekonvenčne šikmá - no to nemusí byť žiadna dráma. Personalisti posudzujú takéto životopisy veľmi odlišne. Dôležitá je pritom veľká otvorenosť, pri ktorej tieto prerušenia dokáže človek dobre vyargumentovať.

 Sústavne odlišné, nie vždy logicky usporiadané pracovné a osobné umiestnenia nevyobrazujú váš životopis v dobrom svetle. Typickým príkladom sú prerušenia vo vzdelávaní, časté zmeny zamestnania, vstupy na úplne odlišné odvetvia práce, zmeny medzi trvalým zamestnaním a podnikaním alebo brigádami, alebo medzery z dôvodu dobrovoľných a nedobrovoľných prerušení.

 Napriek tomu záleží hlavne na tom, či je celý životopis chaotický, alebo sa jedná len o ojedinelý prípad v celom priebehu. Pracovný trh napriek tomu preferuje najmä ľudí s jednodimenziálnym striktným životopisom - aj keď sa hovorí, že každý by mal ísť aj na okraj možností a skúsiť niečo nové, resp. vystupovať z radu. Veľmi pestré by to napriek tomu v každom prípade byť nemalo.

 Rozhodujúce sú pri výbere do zamestnania dva body - jednoznačná spojitosť obsahovej stránky životopisu so zadaním pracovnej pozície a na druhom mieste zodpovedajúca úroveň kvalifikácie uchádzača podľa požiadaviek zamestnávateľa.

 Prerušenia v životopise nie sú naviac hodnotené vždy rovnako. Či personalista zhodnotí prerušenia v životopise pozitívne alebo negatívne, záleží od celkového priebehu kariéry popísanej v životopise. Jeden mladícky hriech je oveľa ľahšie stráviteľný, ako divoký chaos dlhé roky v celom životopise.

 

Fotogaléria

Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia