Ako požiadať o zvýšenie platu

Hlavne nič neprežeňte, to je najdôležitejšie pravidlo, pokiaľ sa domnievate, že nastal čas vyjednávať o zvýšení platu. Rozumie sa samo sebou, že máloktorý šéf bude nadšený...

                 Hlavne nič neprežeňte, to je najdôležitejšie pravidlo, pokiaľ sa domnievate, že nastal čas vyjednávať o zvýšení platu. Rozumie sa samo sebou, že máloktorý šéf bude nadšený, keď jeho zamestnanec požiada o viac peňazí. O to dôležitejšie teda je dobre sa na také jednanie pripraviť a nachystať si presvedčivú taktiku a argumenty. 

  

Čo hovorí pre zvýšenie platu?

 

Rozhodujúca je dobrá príprava. Napíšte si zoznam všetkých bodov, ktoré hovoria pre. Môže obsahovať napr nasledujúce body:

 

·         dodatočné vzdelanie, zvýšenie kvalifikácie (PC, cudzie jazyky)

·         prevzatia, vedenie projektov

·         väčší objem práce (napr. zastupovanie neprítomných kolegov)

·         väčšiu zodpovednosť

·         zvýšenie obratu

·         školenie spolupracovníkov

 

Je nevyhnutné uvedomiť si, čo ponúkate. Lebo žiadate vyšší plat, samozrejme príde otázka, prečo si ho zaslúžite. A nezabudnite si schovať ten najsilnejší argument až na koniec rozhovoru, pokiaľ ho použijete hneď na začiatku, jeho účinok môže veľmi rýchlo pominúť.

 

Vnútorná príprava Okrem zostavenia zoznamu argumentov je tiež dôležitá akási psychická príprava. Uvedomte si, že nie ste žiadny prosebník, ale máte pri zodpovedajúcom výkone nárok na viac peňazí. Pokiaľ práve nepracujete u drobného remeselníka alebo vo firme o dvoch ľuďoch, potom vám možno pomôže aj vedomie toho, že vás šéf nemusí platiť z vlastného vrecka, aj keď sa často tvári, ako by to tak bolo.

 

Plat obvyklý vo vašej profesii

 

Utvorte si predstavu, čo je vôbec obvyklý plat vo vašej profesii a na porovnateľnej pozícii. Určitým vodidlom vám môže byť napríklad Zákonník práce, kde nájdete rozdelenie platových taríf podľa platových tried a platových stupňov. Pri stanovení výšky platu samozrejme hrá úlohu, v akom regióne pracujete, ako veľká je vaša firma a tiež napr. to, či je o podnik so zahraničnou účasťou.

 

Správny okamih

 

Rozmyslite si, kedy je ten najvhodnejší okamih požiadať o zvýšenie platu. Sú vo vašej firme pravidelné porady? Alebo máte dni či hodiny, kedy je vždy prevádzka veľmi hektický? Potom radšej hľadajte nejakú alternatívu. Ak viete o svojom šéfovi, že má vždy až do obeda zlú náladu, požiadajte radšej o schôdzku popoludní.

 

Dôvod je jasný, dobre naladený šéf bude rozhodne prístupnejší vašej žiadosti. Veľmi nepriaznivý okamih pre jednanie je, pokiaľ má spoločnosť práve finančné problémy či sa priamo nachádza v kríze. Podarilo sa vám ale napríklad zjednať veľkú zákazku? Potom je šanca na úspech omnoho väčšie.

 

Argumenty

 

Predneste skutočné argumenty. Kto svoju žiadosť o zvýšenie platu podmieňuje slovami: "nemôžem si ani dovoliť poriadnu dovolenku" alebo "všetci okolo dostali pridané", ten asi príliš neuspeje. Jediné, čo sa počíta, je váš výkon. Preto je tak dôležité dopredu si premyslieť, čo všetko ste už pre firmu vykonal a čo máte ešte v pláne urobiť.

 

Majte sa na pozore pred prehnanými požiadavkami, tie rozhodne vzbudia veľkú nevôľu. Občas niekto argumentuje tým, že už päť rokov nedostal pridané a teraz chce všetko dohnať naraz. Tu sa dá iba povedať: máte smolu.

 

Obvyklé zvýšenie platu sa pohybuje niekde okolo desiatich percent, aj preto požiadajte o zvýšenie platu pravidelne približne každé dva roky. Aj z pohľadu zamestnávateľa "nebolí" malé navýšenie toľko, ako keby ste požiadal a naraz o tridsať percent naviac.

 

Vyvarujte sa vydierania typu: "ak mi nevyhoviete, pôjdem ku konkurencii." Tiež by sa vám mohlo stať, že vám bude odporučené skutočne firmu opustiť. Obzvlášť nepríjemné, pokiaľ ste vôbec nepočítal a s takým variantom a nemáte vyhliadnutú žiadnu alternatívu.

 

Zachovajte pokoj

 

Ak bude vaša žiadosť zamietnutá, zachovajte kľud, aj keď máte dôvod k hnevu. Spýtajte sa prečo a skúste tiež zistiť, aké predpoklady musíte splniť, aby žiadosť o viac peňazí mohla byť vypočutá.

 

Dohodnite si termín, kedy budete môcť s rovnakým prianím prísť znova. Pokiaľ vám šéf nesľúbi, že bude o zvýšení platu uvažovať napr za šesť mesiacov, prípadne vás stále odsúva slovami: "že ešte nebolo rozhodnuté", nevzdávajte to.

 

Vytrvalo sa pýtajte, kedy bude možné znova o tejto záležitosti hovoriť, prípadne kedy môžete počítať s odpoveďou.

 

Ako sa zachovať pri samotnom pohovore o zvýšení platu ?

 

Ak mienite so zamestnávateľom vyjednávať o platových podmienkach, rozhodne nevykladajte okamžite karty na stôl a nežiadajte rovno minimálnu sumu, za ktorú ste ochotní pracovať. Ak by ste sa dohodli so zamestnávateľom na tejto sume, nebude to žiadny úspech.

 

Nikdy tiež neprezrádzajte svoje finančné požiadavky v intervaloch. Nehovorte napríklad, že chcete 700 až 800 eur. Zamestnávateľa bude rovnako zaujímať len najnižšia možná suma a hornú hranicu vôbec nebude brať do úvahy.

 

Pravdepodobne vám povie, že aj 700 eur je značná suma, hoci mal pre vás v skutočnosti pripravených 800 eur. Vhodnejšie je formulovať platovej požiadavky ako mierne nadsadenú sumu, ktorá ľahko prekračuje optimálnu výšku platu.

 

Snažte sa získať vyjednávaciu priestor

 

Pri vyjednávaní platu zohráva dôležitú úlohu aj veľkosť vyjednávacieho priestoru.

 

Vychádzajte z toho, že zamestnávateľ presne nevie, za akú minimálnu čiastku ste ochotní pracovať, rovnako tak vy neviete, kde je maximum toho, koľko môžete od zamestnávateľa maximálne dostať.

 

Ak považujete za minimum 700 eur a optimum je pre vás 800 eur, otváracia čiastku stanovte na 850 eur. Potom bude reálne, že sa nakoniec dohodnete treba na 750 eurách. Zamestnávateľovej maximum totiž 800 eur.

 

Zároveň pripomína, že limity zamestnávateľov nie sú absolútne, zvyčajne sú ochotní ustúpiť. Zvlášť potom, ak máte čo ponúknuť a pôsobíte na pohovore dobre a sebaisto. Ide len o to dohodnúť sa tak, aby boli spokojné obe strany.

 

Strážte si reč tela

 

Vyjednávanie o výške platu je rovnako napínavé ako poker. Ak sa rozhodnete vyjednávať, dajte si pozor, ako sa pri pohovore správate a zamerajte sa na reč vlastného tela.

 

Strážte si svoje gestá, aby neprezrádzali nič, čo by mohlo podkopávať vašu vyjednávaciu pozíciu: ide napríklad o neisté sedenie, klepanie prstami o stôl, neustále tikajúce pohľad alebo klopenie zraku. Tým všetkým dávate najavo neistotu, nedostatok sebavedomia i poddajnosť.

 

Pri vyjednávaní skrátka dbajte na to, aby ste neprezradili nič o svojich prípadných slabostiach, rovnako ako to robia hráči pokeru. Svoje finančné požiadavky formulujte zamestnávateľovi sebavedomo a presvedčivo. Riaďte sa intuíciou, citom aj zdravým rozumom.

Fotogaléria

Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia