Dokonalá chuť kávy

"Káva musí byť taká horúca, ako bozky dievčaťa v prvý deň,

taká sladká, ako noci v jej náručí a taká čierna, ako kliatby jej mamy,

keď sa to dozvie."    --- arabské príslovie --- 

Káva je nápojom, ktorý v sebe skrýva veľmi rozmanité chute. Aby sa tieto chute mohli náležite rozvinúť, musíme zvoliť vhodný spôsob jej prípravy. Existuje mnoho spôsobov a záleží na individuálnej chuti každého človeka i na tom, v akej zemepisnej oblasti sa káva pripravuje. V niektorých, obzvlášť arabských krajinách býva príprava i samotné popíjanie kávy skutočným obradom a v niektorých oblastiach sveta je naviac tiež typické pridávanie rôznych aróm. Na Strednom východe je zvykom už od dávnych dôb ochucovať kávu korením, obľúbený je pre tieto účely kardamon, muškátový oriešok, škorica a klinčeky. V oblasti Etiópie sa tradične používa zázvor.

Každý človek má inú predstavu o svojej ideálnej káve, niekto preferuje jemnú a sladko lahodnú chuť, iného osloví skôr káva silná a horká. Okrem spôsobu prípravy kávy záleží tiež na tom, aký druh si vyberieme. Kávy sa líšia nielen tým, ako vysoký majú obsah kofeínu (môžeme voliť druh Arabika alebo Robusta), ale i oblasťou, z ktorej pochádzajú. Podnebie i pestovateľské podmienky majú rozdielny vplyv na chuť i vôňu jednotlivých druhov kávy. V praxi to potom znamená, že napríklad brazílska káva bude chuťovo odlišná od kávy keňskej. Najkvalitnejšie druhy pochádzajú z vysokohorských oblastí, medzi tieto špičkové a zároveň najdrahšie kávy patrí druh Blue Mountain alebo káva Kona Kai rastúce na sopečne pôde, čo ich chuti dodáva výnimočnosť. Tieto druhy sú vyhľadávané skutočnými odborníkmi a sú považované za gurmánske kávy.

Príprava a podávanie kávy by mali byť vždy malým obradom, pretože káva ako nápoj si úctu zaslúži. Aj keď možností jej prípravy je niekoľko a každý spôsob ovplyvňuje konečnú chuť i jej vzhľad, princíp je vždy rovnaký a na počiatku sú iba základné ingrediencie, voda a kávový prášok. Niekto má radšej turecký spôsob prípravy, iný dáva prednosť káve prekvapkávanej. Existuje niekoľko pravidiel, ktoré by sa ale mali pri varení kávy vždy dodržovať:

Káva by mala byť v každom prípade čerstvá, najlepšie je zakúpiť zrnkovú kávu a zomlieť si požadované množstvo krátko pred jej prípravou.

Mletá káva by mala byť uskladnená v tesných nádobách na to určených, aby sa zabránilo vstrebávaniu ostatných pachov do kávy, najlepšie na tmavom a chladnom mieste. Vhodné je mať kávu napríklad v mrazničke. Mrazené zrná netreba pred samotným mletím rozmrazovať. Uchovávanie v chladničke príliš vhodné nie je, pretože káva by nemala byť vystavená vlhkému prostrediu, ktoré jej kvalitu znehodnocuje.

Ku každej príprave sa tiež hodí káva s iným stupňom zomletia. Na takzvaný turecký spôsob sa hodí jemne mletá, na prekapávanú a do kávovarov, ktoré pretlačujú vodu kávou, môže byť použitá i káva hrubšia. Tiež je dobré si povedať, že jemne mletá káva rýchlejšie a viac uvoľňuje voňavé látky, pretože má väčší styk s vodou, zatiaľ čo pri hrubo zomletej sa tieto aromatické látky uvoľňujú oveľa pomalšie a v menšej miere.

Zásadným pravidlom je to, že voda určená na zaliatie kávy by nemala byť prevarená, musí sa zaliať vriacou vodou vždy tesne pred bodom varu. Vhodné je tiež vodu zmäkčiť, a to pridaním niekoľkých zrniek soli. Chuť kávy je potom výraznejšia.

Ak volíme spôsob, pri ktorom kávu po zaliatí horúcou vodou vylúhujeme, potom tak robme iba niekoľko minút, zbytočne dlhá doba lúhovania by chuť kávy zhoršila. Odporúča sa tiež vypiť kávu čo najrýchlejšie, pretože len tak je možné si vychutnať jej skutočnú arómu, po dlhšej dobe z uvareného kávového nápoja prchavé aromatické látky postupne vyprchávajú. Pomer kávy a vody nie je striktne predpisovaný, pretože vždy záleží na individuálnej chuti podľa toho, či máme radi kávu slabšiu, alebo silnejšiu.

Na docielenie pevnej peny sa mletá káva najprv zaleje menším množstvom horúcej vody, zbytok vody sa potom privedie k varu a káva sa doleje.

Ku káve by sa mala vždy podávať nádobka so smotanou a pohár s vodou. Je tiež vhodné kanvicu spoločne so šálkami predhriať. A potom sa už len uvelebiť a vychutnať si pripravený kávový nápoj plnými dúškami.  

Fotogaléria

Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia