Aké vína piť k jedlám?

V gastronómii platí zásada, že čím je jedlo jemnejšie a chuťovo nekomplikovanejšie, tým jemnejšie a ušľachtilejšie víno sa vyžaduje. To znamená, že k rybám, bielemu mäsu a hydine sa najlepšie hodí biele víno. K tmavým, tučným mäsitým jedlám a k divine je vhodné červené víno. Keď sa podáva viac chodov jedla, a teda aj viac druhov vín, má sa postupovať tak, že najprv sa podávajú suché kyslejšie vína, potom sladšie alebo jemnejšie a nakoniec silnejšie vína. Vždy sa postupuje rovnako, čiže od bielych k červeným.
Pri slávnostných príležitostiach sa podávajú pred jedlom aperitívy. Najčastejšie sa používajú vermuty, dezertné alebo likérové vína, ale už aj šumivé vína. Aperitív má podnietiť chuť do jedla. K polievkam sa zvyčajne vína nepodávajú.

K predjedlám sa zväčša podávajú jemné, svieže a ľahké vína, napríklad Rizling vlašský, Veltlínske zelené alebo Sauvignon. K náročnejším predjedlám, ako sú husacia a tresčia pečeň, šunka alebo rôzne francúzske šaláty, vyberáme rulandské víno, prípadne tokajské. Ku kaviáru sa najlepšie hodí šumivé víno.

Pri podávaní vína k hlavným jedlám sa riadime zásadou, že k bielemu mäsu sú vhodné biele vína a k tmavému mäsu červené vína.

K hovädziemu mäsu sa  prevažne odporúčajú červené vína Frankovka alebo Vavrinecké.

K hovädziemu mäsu sa však dobre hodí aj ružové víno, najmä ak sa toto mäso podáva studené.
K bravčovému a pečenému mäsu, ku kotletám alebo k prírodným rezňom sa veľmi dobre hodia silnejšie biele a staršie červené vína.
Jedlá z teľacieho mäsa vyžadujú jemné biele vína, napríklad kvalitný Rizling rýnsky, Neuburské alebo Veltlínske zelené.
K husacine a kačacine mnohí labužníci odporúčajú burčiak. K týmto mäsám sa tiež veľmi dobre hodia biele i červené vína s vyšším obsahom kyselín, napríklad Rizling vlašský.
K jahňacine a kozľacine sú vhodné jemné biele vína a ružové vína.
Jedlá z hydiny, najmä z kurčiat, či už pečené alebo grilované, si vyžadujú jemné biele vína, ako sú Rulandské biele, Veltlínske zelené alebo Silvánske zelené. Pečený moriak veľmi dobre chutí so silnejšími bielymi, ale aj červenými vínami.
Jedlá z diviny, diviaka, srnca, jeleňa, ale aj z divej kačice a bažanta si vyžadujú zväčša červené vína.
K údenému mäsu a údeninám sa podáva biele aj červené víno.
K zákuskom rôzneho druhu a k ovociu sa  podávajú polosladké alebo sladké vína, a to tiché i šumivé vína, najmä biele, ale aj ružové, ako sú Dievčie hrozno, Muškát otonel a Tokajské. Zo šumivých vín sa najčastejšie používa sereďský Hubert.
Pri rozhodovaní, aké víno podať k jedlu, sa treba pridržiavať dôležitej zásady: Čím je jedlo jemnejšie a lahodnejšie, tým jemnejšie víno si vyžaduje. Mastné, ťažko stráviteľné a korenené jedlá si vyžadujú zase plnšie a kyslejšie vína.

Fotogaléria

Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia