Financovanie začiatku podnikania

Disponujete skvelým nápadom, avšak neviete ako získať financie pre začiatok svojho podnikania? Existuje viacero spôsobov ako získať prostriedky potrebné pre váš rozbeh.

Výška prostriedkov, ktoré budete potrebovať je závislá od predmetu podnikania - e-biznis potrebujete menej kapitálu ako pri kammenom obchode. 

 

Je nutné povedať, že aj keď nemáte veľa prostriedkov, netreba zúfať a stačí si uvedomiť, že väčšina veľkých podnikateľov začínala z nuly. Dokonca mám pre vás prekvapujúcu správu - americkí vedci zistili, že často ako jeden z dôvodov zlyhania v podnikaní v 20 % prípadov je príliš veľa peňazí na začiatku - ak máte príliš veľa zdrojov, nie ste nútený náklady stláčať na minimum a rozmýšľať nad inovatívnymi riešeniami, čo vedie k zbytočnému plytvaniu. 

 

Pozrime sa nato, aké máte možnosti financovania vlastného biznisu.

 

VLASTNÉ ZDROJE

Predtým než zoberiete nejakú pôžičku, kde budete značnú časť splácať na úrokoch, je efektívnejšie investovať vlastné peniaze. Ak investujete vlastné úspory, vedome i podvedome budete nútený hospodáriť zodpovedne. Rozhodnutie, či investovať všetky svoje peniaze alebo časť, aby vám ostala “železná rezerva”, to už nechám na Vás - obidva prístupy môžu byť správne, záleží len od vašej ochoty riskovať. 

 

PRÍJMY ZO ZAMESTNANIA

Za zváženie vždy stojí, či budete podnikať popri zamestnaní. Ak máte dostatok času a psyhických síl, tak pokojne môžete investovať časť svojej výplaty do podnikania. Ak by Vám práca mala brániť vo vašom nápade, tak stojí za zváženie s ňou skončiť. Či áno alebo nie, sa musíte rozhodnúť vy.  Musíte posúdiť, či Vám stojí podnikanie zato, aby ste prišli o relatívnu istotu svojho zamestnania. To v čom budete podnikať podľa môjho názoru musíte mať rád, pretože, ak Vás to nebude baviť, nebudete mať dostatok psyhických síl, aby ste prekonávali mnohé prekážky, s ktorými sa na svojej biznis ceste stretnete. 

 

ZNÁMY, RODINA

Klasickým spôsobom ako získať zdroje pre štart do ponikania sú blízki a známi. Relatívne dobre vás poznajú, preto je väčšia šanca, že vám pri vašom štarte pomôžu. Na druhej strane existuje riziko, že v prípade neúspešného podnikania sa môžu vaše vzťahy naštrbiť.

 

PÔŽIČKA, BANKOVÝ ÚVER

Ak horeuvedené možnosti nie sú k dispozícii, môžete využiť klasický inštrument bankového odvetvia - podnikateľský úver. Poskytnutie bankového úveru závisí od viacerých podmienok, ktoré podliehajú hodnoteniu(ratingu) - často sa vyžaduje spolufinancovanie z vlastných zdrojov, prípadne svoju úverovú pozíciu môžete zlepšiť inými zabezpečovacími nástrojmi ako sú  najčastejšie ručiteľstvo či založenie nehnuteľnosti.

 

ŠTÁTNY PRÍSPEVOK NA PODNIKANIE

Štát poskytuje tzv. nenávratný príspevok na podnikanie. Je určený pre začínajúcich podnikateľov - živnostníkov, ktorý sú vedený v evidencii úradu práce aspoň 3 mesiace. Získať môžete cca 2000 - 3000 Eur.

 

EUROFONDY A DOTÁCIE

Niekedy môžete k štartu podnikania využiť aj peniaze z Európskych štruktúr, tieto prostriedky sú často účelovo viazané.

 

INVESTOR

Ďaľšou možnosťou je vstup investora. Existujú rôzne startup-ové eventy, kde máte možnosť zaujať potenciálneho investora, s ktorým rozviniete svoju ideu do finále.

 

 

 

Fotogaléria

Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia