Svet sa mení...rýchlejšie ako by ste možno čakali

Vo svete biznisu nesmiete zaspať na vavrínoch, pretože dnes žijeme vo svete, ktorý sa mení veľkou rýchlosťou. To čo platí dnes, zajtra už nemusí.

Len pred 50timi rokmi by ľudia ani nevedeli predpokladať, že budeme žiť dnes v tak vyspelom svete - už za samozrejmé berieme, že existujú cloudovské riešenia - naše dáta voľne poletujú vzduchom a už iba čakajú, kým sa k ním pripojíme z hociktorého miesta na svete. Pozrieme si tak na mobile celú svoju zbierku fotiek za posledných 10 rokov, vypočujeme si tisíce hodín hudby, pustíme si akýkoľvek film, za pár sekúnd nájdeme dokument z práce, ktorý sme riešili pred 6timi rokmi a pod. Ďalej dnes už prakticky dokážeme prežiť bez toho, aby nám celý život cez ruky prešla akákoľvek hotovosť - bezhotovostný styk môžeme už využiť takmer naozaj kdekoľvek. 

 

Svet okolo nás sa mení extrémne rýchlo, že to niekedy ani nedokážeme postrehnúť. Podnikatelia, ktorí podnikajú v hociktorej oblasti, musia s týmito zmenami rátať, aj keď niekedy ich prekvapia natoľko, že už nedokážu zmeniť svoj biznis model. Na druhej strane, keď si dostatočne uvedomíte fakt, že veci nie sú statické, a biznis model, ktorý bol skvelý pred 5timi rokmi, dnes už skvelý nie je, a vytvoríte nový, môžete obrazne povedané "preraziť" dieru do sveta. 

 

Ak neveríte, ukážem Vám jeden príklad, ktorý je veľmi aktuálny, a pri ktorom zistíte, aká dôležitá je v biznise zmena. Zoberme si taký textilný biznis, konkrétne výrobcov zimných rukavíc, takých tých bežných, žiadnych termo a neviem, akých špecializovaných, ktoré nosíme denno-denno v zime. Možno by ste si povedali, že čo je možné nové vymyslieť na zimných rukaviciach? Našli sa však vynialiezaví podnikatelia, ktorí sa pozreli na tento biznis očami inak a videli to, čo iní nevideli. Všimli si, že dnes čoraz viac ľudí využíva rôzne dotykové smartfóny a tablety, ktoré nie je možné dobre ovládať bežnými rukavicami, a tak prišli s drobnou úpravou, ktorá to umožňuje. Tieto rukavice sa stali hitom darčekov k ostatným vianociam. 

 

Čo je podstatné, je uvedomiť si, že svet sa mení, menia sa potreby ľudí a takéto zmeny veľmi ťažko predpovedať, preto ak chcete byť úspešný, musíte mať oči stále otvorené a vyporiadať sa aj s takýmito nečakanými zmenami. Ak sa Vám to podarí, získate, ak tieto zmeny nezachytíte, tak vymriete ako biznis s písacími strojmi - Váš biznis nahradia počítače.

Fotogaléria

Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia