Stanica Nivy – nová autobusová stanica v Bratislave

  •      Developer: HB Reavis
  •      Termín dokončenia: 2019

Komplex dostal názov Stanica Nivy. Plocha projektu v ohraničení Nív a Svätoplukovej ulice dosiahne približne 130-tisíc štvorcových metrov. Z toho až 70-tisíc zaberie obchodné centrum, ktoré sa tak stane druhým najväčším na Slovensku. Po dvakrát 30-tisíc m2 si rozdelí stanica a kancelárska veža.

„Rozhodli sme sa skombinovať autobusovú stanicu medzinárodného významu, ktorá poskytne absolútny komfort pre cestujúcu verejnosť s veľkou mestskou tržnicou s čerstvými potravinami, sezónnou ponukou a domácimi produktmi,“ hovorí Adrián Rác, predseda predstavenstva slovenského HB Reavisu.

Celý projekt má päť podlaží, z toho dve pod zemou.

Na prvom z nich bude autobusová stanica, na druhom parkovisko. Zvyšok podlaží zaberú obchody, na prízemí to budú praktické prevádzky na rýchle nákupy, ako drogéria alebo supermarket.

Na druhom poschodí sa počíta s módnymi značkami, hore s tržnicou i tradičnými prevádzkami občerstvenia a reštauráciami.

„Budujeme unikátny projekt a samozrejme očakávame, že sa nám podarí pritiahnuť aj nové značky. Všetko však bude záležať na tom, ako sa bude vyvíjať trh,“ hovorí A. Rác. Množstvo obchodných centier v Bratislave i blízkosť dvoch v okolí podľa neho nehovorí o miere úspešnosti Nív, ale zvyšuje požiadavky na kvalitu projektu.

Firma popri rozsiahlej investícii zrekonštruuje okolité ulice a vymení všetky inžinierske siete. Rozširovať sa bude Svätoplukova ulica, premenou prejdú aj Mlynské nivy, pribudnú autobusové i cyklistické pruhy, podzemný kruhový objazd spájajúci zónu Twin City s autobusovou stanicu.

„Predpokladaná investícia do verejnej infraštruktúry dosiahne takmer dvadsať miliónov eur,“ odhaduje šéf HB Reavisu. Okrem toho predpokladá vznik nových zelených plôch, na streche stanice sa počíta so zeleňou, v hre je vybudovanie priestoru na aktívne trávenie voľného času v podobe bežeckej dráhy či komunitnej záhrady.

Stanica a obchodné centrum nie sú jediné súčasti veľkolepého projektu, ďalším je administratívna veža na rohu Svätoplukovej a Mlynských nív, na mieste, kde dnes stojí pôvodná budova pohrebníctva Marianum. A. Rác hovorí o áčkových priestoroch a až 115-metrovej výške, ktorú dnes dosahuje najvyššia slovenská budova – Tower 115.

Vežiak má priniesť 30-tisíc štvorcových metrov prenajímateľných plôch, čo je zhruba polovica plochy v trojici rozostavaných objektov oproti pod názvom Twin City Juh. Ďalšia veža sa plánuje aj v tejto časti, na rohu Karadžičovej a Mlynských nív, zatiaľ bez aktuálnych podrobností.

Zdroj: HB Reavis

Fotogaléria

Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia