Rekordná emisia dlhopisov pre Slovensko

Naša krajina minulý týždeň realizovala predaj v hodnote 4 miliárd eur vo forme nových 5- a 12-ročných štátnych dlhopisov, keďže tento rok vláde chýbajú peniaze, aby vláda vedela bojovať proti hospodárskemu dopadu koronavírusu.

Politickí predstavitelia uviedli, že krajina je tak pravdepodobne na ceste k rekordnému rozpočtovému deficitu v roku 2020, pretože pandémia viedla k rozsiahlym obmedzeniam tohto stredoeurópskeho národa a tak zasiahla aj hospodárstvo vo veľmi veľkej miere, podobne ako v prípade zvyšku sveta.

Po zatlačení rozpočtových príjmov a zvyšovaní výdavkov na pomoc ťažko postihnutým zamestnancov a firmám kríza zvýšila vládne plány na zníženie deficitu k hodnote 0,49% HDP v tomto roku. Centrálna banka odhaduje, že by sa mohol dostať až na úroveň 10,3%.

Generálny riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity – Daniel Bytčánek pre agentúru Reuters poznamenal, že finančné potreby môžu byť v tomto roku až na hodnote 10 miliárd eur, čo je nad pôvodným plánom vo výške 5,3 miliardy eur.

Katarína Muchová, ktorá je analytičkou Slovenskej sporiteľne, ktorá je súčasťou rakúskej banky Erste Group Bank, uviedla, že najnovší predaj povedie k zmierneniu tlakov.

Poznamenala: „Tento predaj stavia dlhovú agentúru do pohodlného postavenia, čím sa už pokryje významná časť finančných potrieb tohto roka.“

Objem objednávok sa vyšplhali na kombinovaných 15 miliárd eur.

ARDAL ďalej uviedol: „Zloženie investorov bolo veľmi vhodne diverzifikované po geografickej stránke aj z pohľadu typu investorov.“ O 5-ročný dlhopis malo záujem približne 210 investorov zo Spojeného kráľovstva, Rakúska, Nemecka, krajín Beneluxu, Škandinávie, Švajčiarska, Francúzska či Slovenska. Záujemcov tvorili správcovské spoločnosti, banky a privátne banky, centrálne banky a oficiálne inštitúcie.

O 12-ročný dlhopis prejavilo záujem 250 investorov z Rakúska, Nemecka, Spojeného kráľovstva, Francúzska, Slovenska, krajín Beneluxu, Škandinávie aj Švajčiarska. Podľa typu investorov išlo o správcovské spoločnosti, banky a privátne banky, poisťovne a penzijné fondy, centrálne banky a oficiálne inštitúcie.

Jednalo sa zároveň aj o najväčší predaj štátnych dlhopisov v regióne strednej a východnej Európy v histórii.

Slovensko s ratingom A2 od agentúry Moody’s za celý rok 2019 vydalo dlhopisy v objeme 3,3 miliardy eur, avšak v roku 2020 bolo nútené rýchlo si požičať uprostred novej krízy spôsobenej koronavírusmi a investori sa snažili využiť ponuku po nových pôžičkách v rámci celej strednej Európy.

V apríli sa Slovensko na trhoch snažilo o prvý predaj dlhopisov o objeme 1,5 miliardy eur vo forme 10,5-ročných štátnych dlhopisov.

Na pomoc s financovaním počas tohto roka štátni úradníci uviedli, že štát chce využiť nevyčerpané prostriedky Európskej únie až do hodnoty 4 miliárd EUR. Slovensko by si tiež mohlo požičať až 2 miliardy eur z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM).

Zdroj: Reuters

Fotogaléria

Zdieľať článok

Diskusia