Airbnb sa dohodlo s MOV. Na olimpiáde nahradí hotely

Najväčší svetový prevádzkovateľ zdieľaného ubytovania bude najbližších deväť rokov sponzorovať olympijské hry. Dohoda s Medzinárodným olympijským výborom a Airbnb má podľa denníka Financial Times hodnotu 500 miliónov dolárov a MOV si predstavuje zisk najmenej 28 miliónov dolárov a tiež si od nej sľubujú zníženie ubytovacích nákladov.

Dohoda o sponzoringu olympiády sa týka nasledujúcich piatich hier v Tokiu (2020), Pekingu (2022), Paríži (2024), Miláne (2026) a Los Angeles (2028).

Dohoda znamená, že určité ubytovanie spoločnosti Airbnb bude sprístupnené pre návštevníkov a pracovníkov. Nové možnosti bývania by mohli znížiť potrebu výstavby nových hotelov. IOC potvrdila, že olympijská dedina, v ktorej zostávajú športovci, nebude nahradená ubytovaním od Airbnb.

Olympijské hostiteľské mestá musia plánovať, financovať a budovať rozsiahle projekty v oblasti infraštruktúry, ktoré stoja miliardy dolárov a veľká časť z toho peniazmi od daňových poplatníkov. Tisíce hotelových izieb musia byť postavené tak, aby ubytovali športovcov a turistov. Po skončení akcie sa mestá sťažujú na nevyužitú infraštruktúru. A sľúbené ekonomické výnosy sa zriedka uskutočnia.

Airbnb sa tiež stáva celosvetovým partnerom, čo znamená, že značka bude zobrazovaná spolu s najvýznamnejšími svetovými značkami vrátane firiem Visa, Coca-Cola a Alibaba. Toto zviditeľnenie poskytne spoločnosti Airbnb podporu pred nadchádzajúcou verejnou ponukou akcií (IPO), ktorá by sa mohla zrealizovať už v roku 2020.

Tento krok by tiež mohol pomôcť vylepšiť imidž spoločnosti Airbnb. Niekoľko miest po celom svete bojuje s krátkodobými prenájmi, ktoré sú poskytované touto spoločnosťou, čím vo veľa prípadoch počet turistov prevyšuje počet miestnych obyvateľov a zhoršujú podmienky pre bežný život.

Napríklad Barcelona schválila nové nariadenia, ktoré by v roku 2017 mali obmedziť výstavbu hotelov v centre mesta a stanovili strop pre nájomné v súkromných domácnostiach. Nasledovali ďalšie mestá, ako napríklad Amsterdam, Londýn, Paríž a Jersey City. Airbnb sa bránil a stanovil limity nájomného a uviedol, že spolupracuje s miestnymi vládami na nových pravidlách zdieľania domácností.

Zdroj: financnytrh.sk

Fotogaléria

Zdieľať článok

Diskusia