Nepracuj tvrdo, pracuj inteligentne

Toto moto by malo visieť na na pracovnej ploche každého, kto chce niečo v živote dosiahnuť. Veľa ľudí pracuje naozaj tvrdo.

Pracujú 10 - 12 hodín denne, niektorí možno aj viac. V návale pracovných skúseností však nemajú čas nato, aby popremýšlali, či danú vec nemožno urobiť inteligentnejšie. Väčšina ľudí vykonáva len príkazy, čo je v niektorých oblastiach fajn, ale na druhej strane inokedy to môže byť úplne nedostatočné.

 

Vysvetlím Vám to na príklade. Kedysi ľudia žili ako lovci - aspoň tak to tvrdia v učebniciach dejepisu. Ak ste boli lovec, tak ste pracovali tvrdo, až veľmi tvrdo. Museli ste behať po lese s lukom, behali ste po celom lese a keď ste našli konečne nejaké zviera, tak sa Vám ho muselo podariť ešte trafiť. No nie je to nič ľahké. Niekomu možno tento spôsob príde romantický, ale ako reálny spôsob obživy - no ďakujem pekne. 

 

Ale už aj v tom čase existovali ľudia, ktorí používali častejšie orgán, ktorý poniektorí používajú málo.  Zistili, že na vrchu ich tela sa nachádza šedá mozgová kôra. Títo ľudia zistili, že nie je efektívne behať po lese za zvieratami, keď si zvieratá môžme zdomácniť. Kým niektorí inovátori začali s týmto spôsobom obživy, iní sa stále venovali lovu - možno aj makali na sebe, učili sa ako lepšie a rýchlejšie behať, urobili si lepšie a silnejšie luky, pracovali dlhšie a tvrdšie a pod. Ale skutočne, čo sa rátalo a ráta sa aj dnes, nie je samotná činnosť, ale výsledok. Ak behám po lese a chytím nejaké zviera alebo ak si to isté zviera vychovám doma, tak je to z hľadiska úžitku toho zvieraťa pre môj život úplne jedno. 

Poďme teraz do súčasnosti a pozrime sa nato, ktoré profesie sú najviac cenené. Nie sú to profesie, v ktorých musíte najviac a najtvrdšie pracovať. Najviac nezarábajú predavačky, čašníci, robotníci s lopatou, ale IT inžinieri, špičkoví právnici a obchodníci. Tento fakt nespôsobuje žiaden útok kapitálu, vykorisťovanie robotníckej triedy či sociálna nevraživosť. Jednoducho ide o profesie, v ktorých sú podstatné a cenené mentálne schopnosti, ktoré sú unikátne a jedinečné - ak ako IT inžinier vymyslíte aplikáciu, ktorá zjednoduší život tisícom ľudí, ušetríte tým spoločnosti mnoho energie, času a prostriedkov vynaložených na danú činnosť. Napr. rozvoj počítačov spôsobil vymretie písacieho stroja - dnes je neefektívne písať na písacom stroji, keďže pri tomto spôsobe nemáte také obrovské možnosti ako na počítači - jednoduché ukladanie súborov, kopírovanie časti textu, grafická úprava, kontrola pravopisu, vkladanie obrázkov atď. Podstatné je uvedomeniť si fakt, že ak by ste boli neviem aký dobrý v písaní na písacom stroji, nikdy nepredbehnete toho, kto sa zamyslel nad touto oblasťou života a urobil ju inak a múdrejšie. 

Oblastí, ktoré sa dajú zlepšovať je stále mnoho a vždy bolo. Doteraz sa po celú ľudskú históriu vývoj nezastavil a zatiaľ nenasvedčuje nič tomu, žeby sa niekedy mal, preto majte na pamäti, že ak pracujete v hocijakej oblasti, zamyslite sa nad tým, či sa nedá urobiť inteligentnejšie. 

Fotogaléria

Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia