Ako napísať životopis

Nezamestnanosť v dnešných časoch predstavuje 14 %, z toho je každému úplne jasné, že pokiaľ nie ste vysokožiadaný špecialista vo svojom obore, tak na hľadanej pozícii budete súperiť v konkurencii 30, 50 a niekedy možno aj 100 ďalšími uchádzačmi

Preto, ak chcete zaujať svojho potenciálneho zamestnávateľa, musíte naozaj vyniknú Žiaľ v dnešnej dobe získať prácu vyzerá byť skôr ako lotéria než ako bežná vec. Ok, takže uvediem Vám základné pravidlá, ktoré by ste mali dodržať.

 

FOTO 

 

 

Predstavte si, že vyberáte správneho uchádzača z kopy 50tich uchádzačov. Niektorí majú fotku a niektorí nie. Ktorý má asi väčšie šance? A nie zamestnávateľ si určite nebude vyberať len na základe toho, či sa mu ako človek esteticky pozdávate alebo nie. Pokiaľ nevyzeráte ako Quasimodo - čo je 99 % ľudí nevyzerá, tak si do životopisu pokojne môžete umiestniť svoju fotografiu, bude to bod plus pre Vás.

 

 

ÚPRAVA, OBSAH

 

Životopis si pekne graficky a esteticky upravte. Nemusíte k tomu najímať žiadneho svetoborného grafika ani nič podobné. Stačí si stiahnuť niektorí z voľne dostupných vzorov a upraviť si ho podľa seba. Ja odporúčam pracovné pozície, ktoré súvisia s pozíciou, na ktorú sa hlásite napísať veľkým a zvýrazniť - je väčšia šanca, že si nájdete prácu, ak Vášho zamestnávateľa upozorníte na pozície, ktoré súvisia s tou, ktorú potrebuje obsadiť. Taktiež popíšte v skratke, čo bolo náplňou Vašej práce. Keď sa hlásite na pozíciu administratívny pracovník tak tam prosím Vás nedávajte, že ste počas leta medzi druhým a tretím ročníkom na strednej predávali v lete na kúpalisku predávali langoše - je to zbytočná informácia, ktorá Vám nijak na kredibilite nepridá, jedine, že by ste sa hlásili na pozíciu ezermeštera. V skratke životopis je potrebné mať pekne upravený po estetickej aj obsahovej stránke - nemá obsahovať zbytočné gramatické chyby, má vyzerať príjemne a najlepšie ho je svoj všeobecný vzor vždy upraviť, keď reagujete na tú konkrétnu pracovnú ponuku.

 

 

KONTAKTNÉ ÚDAJE

 

Prosím Vás ako kontaktný email neuvádzajte fesacik@azet.sk. Naopak uviedol by som bydlisko, telefón. Váš dátum narodenia, rodné číslo, číslo občianskeho preukazu, obľúbená farba či počet detí naozaj nikoho nezaujíma. Na mieste mamičiek by som radšej neuvádzal, že máte malé ratolesti - žiaľ legislatíva Vás príliš ochraňuje a pre Vášho zamestnávateľa sa môžete stať rizikovou pracovníčkou.

 

FACEBOOK

 

Verte či nie, ale budúci zamestnávateľ si môže preklepnúť aj Váš facebook, takže odporúčam ako profilovú fotografiu si nedávať supercrazy fotku z piatkového záťahu a pod. Taktiež pouvažujte nad uzamknutým profilom.

 

MOTIVAČNÝ LIST

 

Motivačný list môže byť v nabitej konkurencii malé plus - strávite nad ním pár minút, vzor si vygooglite za 1,23 sekundy, tak prečo to nevyužiť. Vzor však skúste personalizovať, aby nevyzeral rovnako ako ďaľšie tri. Dajte si skutočný pozor, keď budete meniť motivačný list, aby ste v ňom nezabudli na nič, čo nesúvisí s danou pozíciou typu, ak ste ho posielali predtým niekomu inému, aby tam nebolo jeho meno a pod.

 

ŽIVOTOPIS V CUDZOM JAZYKU

 

Ak sa nato cítite, tak to kľudne využite.

 

SUMMA

 

Pri uchádzaní sa na tú, ktorú pozíciu sa vždy rozhodujte, čo dať do životopisu a motivačného listu podľa danej konkrétnej pozície. Skúste si na nete ocheckovať, čo je to za zamestnávateľa a nehláste sa zbytočne ku kadejakému čudákovi. Ak sa hlásite na pozíáciu, kde Vaše Phd. nie je veľmi podstatné, tak zvážte či ho tam vôbec uviesť - môžete v opačnom prípade vyzerať ako prekvalifikovaný na danú pozíciu a zamestnávateľ sa môže domnievať, že dlho na danej pozícii nevydržíte, pretože budete chcieť viac. 

 

Ok, to je snáď na dnes všetko a práci zdar!

Fotogaléria

Zdieľať článok

Podobné články

Diskusia